19.04.17. orientalistika seminaris Peeter Espak ja Andreas Johandi Liibanoni minevikust ja tänapäevast

ORIENTALISTIKA SEMINAR

 

Kolmapäeval, 19. aprillil 2017, kell 18:15

Ülikooli 18-228

 

Peeter Espak (TÜ võrdleva usuteaduse vanemteadur) ja Andreas Johandi (TÜ usuteaduse doktorant)

Liibanon: seedrid, sektid ja võimukad naabrid

 

Seminaris tuleb värskete reisimuljete valguses juttu kuulsa Seedrimaa minevikust ja tänapäevast. Iseseisva riigina on Liibanon noorem kui Eesti, ent piirkond on asunud oluliste maa-, mere- ja kaubateede sõlmpunktis juba muinasajast alates.

Pärast muistsete kaananlaste-foiniiklaste linnriikide perioodi on Liibanoni alad kuulunud paljude võimsate impeeriumite koosseisu alates assüürlastest ja lõpetades otomanidega. Kirev ajalugu ja eriilmelised võõrmõjud on pannud aluse tänapäeva Liibanoni riigi väga mitmekesisele religioossele ja etnilisele koestikule.

Praegusel ajal on Liibanon väheseid riike araabia maade hulgas, mis on suutnud säilitada hapra demokraatia, momendil tunduvad kontrolli all olevat ka sektantlikud pinged. Kas saavutatud rahu on pelgalt näiline või jääb kestma pikemaks?

 

Pärast loengut esitlus raamatule Vana Lähis-Ida ajalugu 3500 – 2000 eKr

Post Author: Eesti Lähis-Ida ja Islamiuuringute Keskus

Eesti Lähis-Ida ja Islamiuuringute Keskus on loodud täitmaks Eestis akadeemilist kohta oma kvalitatiivse, teadust arendava ja populariseeriva tegevusega islami uuringutes, mis on Eesti ülikoolides seni olnud esindatud väga tagasihoidlikul tasemel.