Atte Kaleva avalik loeng “Džihaad ja terror Põhja-Euroopas: mida saaks Eesti õppida teiste vigadest”

Atte Kaleva räägib oma kogemusest ja akadeemilisest uurimustööst džihaadi ideoloogia ja vägivaldse ekstremismi kohta. Eelkõige keskendub ta sellele, kuidas peaks kaasaegne ühiskond peaks reageerima ja vastu saama ohtudele, mis tänapäeva islamistlikust terrorist lähtuvad. Kaleva annab ülevaate jihadistliku ideoloogia evolutsioonist ning toob välja selle ideoloogia erinevaid religioosseid ja poliitilisi aspekte.

Jihadistlikud võitlejad peavad ise ennast esmajoones ja üle kõige vagadeks moslemiteks, kuid ka religioosne aspekt ainuüksi ei suuda selgitada täiel mahul jihadistlikku vägivalda radikaliseerumise fenomeni. Atte Kaleva jagab oma tähelepanekuid, kuidas peaks radikaliseerumisele ja vägivaldsele ekstremismile piiri panema ja sellest jagu saama ning kuidas peaks suhtlema ja oma sõnumit edastama üha kasvavatele islamikogukondadele Põhja-Euroopas. Arutletakse just ka selle üle, milliseid teiste riikide ja ühiskondade – eriti Põhjamaade –  tehtud vigu saaks ja peaks Eesti tulevikus vältima.

 

Atte Kaleva on endine Soome armee kapten, kes muuhulgas kuulus aastatel 2015-2017 ÜRO vaatlusmissiooni UNMOGIP (United Nations Military Observer Group in India and Pakistan). Ta on Soome tuntumaid islami ja džihaadi uurijaid, sõjateaduste magister ja doktorant ning julgeolekualase konsultatsiooni- ja väljaõppefirma Kalifa Ltd asutaja ja partner. Kaleva tegutseb ka poliitikas ja on praegu Rahvusliku Koonderakonna esindajana Helsingi linnavolikogu liige. Selle aasta kevadel ilmus temalt soome keeles laialdast huvi äratnud raamat “Jihad ja terrori” (vt tutvustust: https://otava.fi/kirjat/9789511324430/).

 

 

Üritust korraldavad MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut, TÜ Orientalistikakeskus ning mitmed abilised paljudest eluvaldkondadest.

Loe taustaks ka soomekeelset intervjuud Atte Kalevaga Helsinkin Sanomat’es https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005605410.html ja eestikeelset intervjuud Eesti Ekspressis http://ekspress.delfi.ee/kuum/poliitik-ja-endine-islamiterroristide-pantvang-soovitab-arge-tehke-samu-vigu-nagu-meie-soomes?id=81856979

 

Post Author: Eesti Lähis-Ida ja Islamiuuringute Keskus

Eesti Lähis-Ida ja Islamiuuringute Keskus on loodud täitmaks Eestis akadeemilist kohta oma kvalitatiivse, teadust arendava ja populariseeriva tegevusega islami uuringutes, mis on Eesti ülikoolides seni olnud esindatud väga tagasihoidlikul tasemel.